Uplakan ženski glas putem mobitela: "Molim vas jedino ste vi novinari ostali nada nama koji volimo životinje i koji više ne možemo gledati maltretiranje i neciviliziran odnos prema tim Božjim stvorenjima. Molimo vas, pomognite i napišite kako se neljudski i na krajnje bezobziran način neki Imoćani odnose prema psima." Saslušali smo uplakanu gospođu koja je nastavila jezivu priču o smaknuću jednog psa, kućnog ljubimca u zaseoku Lončari u Podbablju Gornjem.

Mali lijepi psić kojega gazda očito nije želio zadržati, vratio se nakon što ga je ovaj ostavio negdje u prirodi. Da bi ga se riješio, stavio ga je u jednu vreću te udarao nekim drvom dok ga nije dokrajčio. Sve se to odigravalo ispred očiju njegovih sumještana. Nevjerojatno, žalosno, zastrašujuće. "Kome sam se mogla obratiti?! Policija kaže da nema ništa s vlasništvom građana, veterinari ni da čuju za to, nema u Imotskom nikakve udruge za zaštitu životinja. Meni je sve ovo jezivo i nije to prvi slučaj koji poznajem u Imotskoj krajini. Grozno se neki naši sugrađani odnose prema psima", reče nam sugovornica koja je, i dok je ovo govorila, grcala u suzama. "Molim vas, napišite, pa će valjda netko dignuti svoj glas u zaštitu nedužnih životinja", reče nam na kraju. Ovaj neljudski i necivilizirani primjer smaknuća psića u Podbablju Gornjem samo je otužna slika stanja ovih životinja na širem području Imotske krajine. Ruku na srce, ima podosta Imoćana, posebno lovaca, koji se dobro brinu o svojim ljubimcima, no nije mali broj primjera diljem Imotske krajine koji govore suprotno. Vidljivo je to i po sve većem broju pasa koji lutaju, ostavljeni od svojih nesavjesnih vlasnika. Osim što je to neljudski i neciviliziran čin, ti psi mogu biti i opasni ako se kojim slučajem zaraze.

Možda bi upravo utemeljenje udruge za zaštitu životinja kao civilizacijska tekovina bio i najbolji odgovor na ovaj primjer smaknuća psića u Podbablju Gornjem. Tako bi se upravo u njoj našli ljudi slični nepoznatoj gospođi koja je toliko suosjećala sa nesretnim psićem.

Tekst i foto: Braco ĆOSIĆ

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here