Da se visina prireza u hrvatskim gradovima određuje prema brzini i kvaliteti usluga koja se dobiva zauzvrat, Zagreb zasigurno ne bi uspijevao naplatiti najveći u državi, barem ne u konkurenciji Varaždina, Osijeka i Rijeke, ali definitivno bi prošao bolje od Splita.

Prema izvješću Doing Business Svjetske banke o lakoći poslovanja u 25 gradova četiri zemlje EU (Hrvatskoj, Češkoj, Portugalu i Slovačkoj), hrvatski je šampion Varaždin u kojem poduzetnici koji pokreću posao imaju najsusretljiviju i najbržu birokraciju, slijede Osijek i Rijeka, a tek onda Zagreb i na kraju najgori – Split.

Postoje uistinu goleme razlike na lokalnoj i regionalnoj razini: tako je u Varaždinu za dobivanje građevinske dozvole za jednostavno skladište potrebno 112 dana uz trošak od 5,3% vrijednosti investicije, dok je u Splitu, paradoksalno, potrebno dvostruko više vremena, uz – triput veći trošak!

Zagreb rješava prijenose vlasništva jedan mjesec brže od Splita, iako ima četiri puta više predmeta, a donošenje presuda u trgovačkim sporovima u Splitu se čeka 11 mjeseci dulje nego u Osijeku. No, istodobno je ondje najlakše pokrenuti posao jer se najviše koristi servis hitro.hr, Varaždin je najbolji u priključivanju na elektroenergetsku mrežu, dok Osijek prednjači u uknjižbi prava vlasništva.

Omjer cijene i kvalitete, za razliku od nas, dobro je postavljen u Portugalu gdje se dozvola za gradnju u Bragi čeka 259 dana, ali je zato s troškovima od 0,8% ulaganja jeftinija nego Lisabon, gdje se čeka 160 dana uz trošak 1,3%. Rita Ramalho, viša menadžerica grupe za globalne indikatore pri Svjetskoj banci, izrazila je nadu da će izvješće privući pažnju kreatora politika u sve četiri zemlje i služiti kao putokaz na subnacionalnoj razini, a “prozvani” kreator politike, ministar gospodarstva Darko Horvat, poručio je kako je Ministarstvo počelo intenzivno raditi na mjerama u čiju su izradu uključeni poduzetnici i koje će im donijeti benefite od 1,6 milijardi kuna.

– Uvjeren sam da će donijeti pomak na ljestvici Doing Business na kojoj smo 51., a ranije smo bili 43. – zaključio je ministar.

Konferencija Hrvatska kakvu trebamo, 5 godina u EU

 


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here