Broj stradalih u velikim poplavama u Japanu popeo se na 94, a strahuje se da bi uskoro mogla premašiti i 100. Posljedice su to najobilnije kiše koja nije viđena desetljećima, a koja je uništila veliki dio zemlje, pišu svjetski mediji.

Na terenu se nalazi više od 50 tisuća pripadnika obrambenih snaga, policije, vatrogasaca i drugih službi. Oni uz pomoć helikoptera i brodova spašavaju ljude koje su poplave zarobile.

Jedno od dramatičnijih spašavanja odvilo se u gradu Kurashikiju gdje su s balkona bolnice spašavani pacijenti. Iz bolnice je evakuirano 170 pacijenata i osoblja dok je još 80 osoba ostalo u bolnici. 

– Vrlo sam zahvalan spasiteljima. Laknulo mi je nakon što sam spašen iz tako tamnog i smrdljivog mjesta – rekao je pacijent Shigeyuki Asano (79).

U ponedjeljak ujutro kiša je oslabila u najgore pogođenim područjima, javlja Guardian.

– Ne možemo se kupati, WC ne radi i zalihe hrane su niske – rekla je Yumeko Matsui u čijoj kući nema vode još od subote.

Kori Ito, gradonačelnik Kurashikija, rekao je kako tisuće ljudi očajnički treba odjeću.

– Nitko nema ništa za nositi. Trebamo majice, hlače, donje rublje, čarape i cipele – rekao je.

U skloništima se nalazi više od 30 tisuća ljudi.

Ovo je najgora katastrofa uzrokovana vremenskim prilikma od 2011. godine kada su dva tajfuna usmrtila gotovo 100 ljudi. Japan je stradao i 2014. godine kada je poginulo više od 70 osoba u odronima zemlje prouzročenim kišom.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here