Prilikom povijesnog prvog uspješnog zarona na samo dno jezera, za potrebe taksonomskih istraživanja prikupljeni su uzorci sedimenta s dubine od 20 m te sa samog dna jezera pri dubini od 245 m

U sklopu speleološkog istraživanja “Speleoronilačka ekspedicija Crveno jezero 2017. ” koje je 05. i 06. svibnja 2017. godine provelo Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske (ADIPA) organizirana su do sada najopsežnija ekološka i biološka istraživanja Crvenog jezera kod Imotskog.

Prilikom povijesnog prvog uspješnog zarona na samo dno jezera, za potrebe taksonomskih istraživanja prikupljeni su uzorci sedimenta s dubine od 20 m te sa samog dna jezera pri dubini od 245 m. U uzorcima je pronađena i opisana za znanost nova vrsta Gomphosphenia plenkoviciae Gligora Udovič & Žutinić.
Vrsta je imenovana u čast Anđelki Plenković-Moraj, redovitoj profesorici na Biološkom odsjeku PMF-a u Zagrebu, znanstvenici koja je posvetila svoju karijeru unapređenju istraživanja ekologije i taksonomije slatkovodnih algi Republike Hrvatske.

Vrsta je opisana u suradnji s kolegama s Biološkog odsjeka PMF-a, Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci, Društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske (ADIPA) te Instituta za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Skopju, a opis novevrste objavljen je u specijaliziranom časopisu Phytotaxa. – objavljeno je na stranicama Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Izvor: Dalmacija news

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here