Split, 16. veljače, 8.00 sati, jutarnje vijesti. “Na današnji dan, prije 59 godina Fidel Castro je položio prisegu za kubanskog premijera i tako započeo najduži mandat vladanja u svjetskoj povijesti”. Igrom slučaja, raspored koncerata u sklopu 8. “Jazz u veljači” festivala u Splitu pozornica Gradskog kazališta lutaka bit će rezervirana za grupu Sedam: Kuban Service koju čine i Kubanci.

Što bolje možemo poželjeti. Usred zime, kada većina može samo maštati o doduše last minute aranžmanima na Kubi, uz visoke temperature, salsu, rum i bezbrižnosti, Kuba je došla u Split. Ako planina neće doći do Muhameda, onda Muhamed ide u planinu.

Koncert je dosta sramežljivo i tiho najavila Jelena Galić, vokal/kontrabas, koja je zajedno s fantastičnom profesoricom harmonike zasvirala ljubavnu pjesmu iz “Kuma”. Kod sljedeće “Ode” im se pridružio gitarist, a popunjeni su bili i francuski bajan i perkusije. Jelena kaže da se tako obično okupljaju i na probama; članovi grupe dolaze postepeno. Slijedi pjesma “Historia de Amor” u kojoj su se pridružili drugi vokal Dajana i truba. Publika jedva čeka čuti glas Dajane, koja u latino ritmu ljulja bokovima i drži publiku neko vrijeme u nesvjesnosti skoro do samog kraja pjesme kada su zajedno s Jelenom zapjevali. Ali čini se da je to publici premalo, žele čuti više, žele čuti glas. Publika nije trebala dugo čekati jer slijedi pjesma “Ali si ti”, pjesma o bivšoj ljubavi, koja donosi pravi svežanj energije. Slijedi i pjesma o domovini. Pita Jelena, ali kojoj domovini, aludirajući na Hrvatsku ili Kubu odakle je njezin partner Hernandez, također član grupe. „Ti si domovina moja, ovdje osjećam se doma. Splite domovina moja, ovdje osjećam se doma.“ Vokalu se pridružio i Kubanac Mario Penton Hernandez, koji toj pjesmi na hrvatskom daje poseban štih. Jelena je zapjevala i pjesmu svojem Karameli, kako od milja naziva Hernandeza: “Sladak si k’o bonbon karamela“ i pjesmi doda stih “Sve bi seke ljubile mornare“. Sve to uz latino ritam.

Publika je doživjela vrhunac uz pjesmu “Krumpira”. Jelena kaže da je ova pjesma inspirirana čovjekom koji po zagrebačkim ulicama u 7 ujutro viče “Krumpira, krumpira”. Stariji slušatelj do mene komentira, kako je davno po Splitu šetao čovjek koji je tako vikao: „Kišobrani, kišobrani!“ …pomislim i sama na lika, koji svako ljeto šeta na Marjanu po plaži “Prva voda” i viče:“ Kokice, kokice, male 5, vel’ke 10“. Pjesma “Krumpira” je nasmijala publiku  koja automatski  počne pljeskati i slijediti ritam. S ovom pjesmom su najavili i kraj koncerta. Ali brzo nakon toga vratili su se s par članova benda Repassage s kojim su odsvirali gippsy swing, a Dajana, drugi vokal, došla je na svoj račun s pjesmom koja govori o mužu koji je ubio lijepu ženu jer ga je varala, te pjeva na mađarskom i španjolskom jeziku. Kako sama kaže, “ova pjesma je prava ciganija”.

Grupa Sedam: Cuban service je na svom koncertu izvela i autorske skladbe u kojima spaja ritam kubanskog sina, bolera i bachate s hrvatskom svakodnevicom, a splitskoj publici približili su se i sa stihovima dalmatinskih pjesama ukomponiranih u njihove skladbe.

Piše: Dunja Krajnc / http://music-box.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here