VIDEO: Pogledajte kako se “čeliče” mali Sibirci

sibirnaslovnaZa 41-godišnju odgojateljicu predškolske djece i učiteljicu plivanja Oksanu Kabotko nema sumnje da u kanti hladne vode leži zdravlje. To je dio nastavnog plana i programa jednog dječijeg vrtića u Krasnojarsku na Sibiru.  Iako ovaj program nije obavezan na njega se odazvao velik broj roditelja djece od 3 do 6 godina koja pohađaju ovaj vrtić. Čak su na “kupanje” u ledenoj vodi roditelji poslali i djecu koja ne pohađaju ovaj vrtić.

Iako su mnogi skeptični prema polijevanju gole djece na -30 sa hladnom vodom, Oksana kaže da su upravo djeca koja pohađaju ovaj program puno otpornija na sve vrste bolesti što su potvrdili i pedijatri u ovom sibirskom gradu.

sibir1

Sva djeca se prije izlaska na snijeg zadržavaju u prostoriji sa parnom saunom nakon čega u kupaćim hlačicama izlaze na snijeg. Prvo oni najmlađi, pa onda stariji. Najmlađi se prvo polijevaju toplijom vodom, dok su najstariji na tretmanu sa ledenom vodom.

sibir

U prilog Oksani ide i studija napravljena 1997. godine u Sočiju kada su testirani uzorci krvi studenata prije i poslije polijevanja ledenom vodom. Statistički je dokazano da je imunološki sustav bio puno otporniji nakon tretmana ledenom vodom. (ik)