VIJESTI IZ BUDUĆNOSTI „Kako Japanca naučiti bezobrazne gange“ omiljena je turistička zabava u Imotskom

Turisti Modro jezero Imotski

U Imotskom je otvoren tko pamti koji po redu gourmet restoran za hard-core vegane koji na svom jelovniku isključivo nudi integralne proizvode poput žitarica, prosa, boba, slanutka iz naših dolaca. Brašno se melje uglavnom u mlinicama na Perinuši koje su sve na broju renovirane i sada rade punim kapacitetom. Voće i povrće se suši isključivo prirodnim načinom na našem suncu i buri. Poznati specijalitet je mišano zelje (good fairy soup) od najmanje 17 različitih biljaka začinjeno zlatnim imotskim maslinovim uljem. Preporuka sommeliera da se ovo jelo izvrsno sljubljuje s „Vilenjak“ grand cru bio – vinom iz Podosoja (berba 2022.).

Omiljeni dessert je cupter koji je također prilagođen veganskom načinu prehrane.

Imotski je tako definitivno ostavio iza sebe fazu masovnog turizma i dobio novu populaciju bogatog, visokoobrazovanog ali i zahtjevnog stranog gosta koji je ekološki visoko osviješten pa u gradu od vozila viđamo isključivo automobile na električni pogon (Tesla) ili bicikle jer imotski kraj ima najviše biciklističkih staza u ovom dijelu Europe. Naravno, protutnji ponekad i pokoji domaći oldtimer s, pogađate, jedinom regularnom zvijezdom u kombinaciji s IM tablicama.

Druga važna grupa turista su tzv. joga grupe koje dolaze tijekom cijele godine tako da je sezona produžena na 365 dana. Joga turisti (popularni jogaši) borave u specijalno prilagođenim objektima za meditaciju koji se najčešće nalaze na uzvisinama i platoima s kojih puca pogled na Krajinu i okolna brda koja su i omiljeni izletnički cilj za planinare i skijaše.

Imotski je doživio pravi uzlet u gastronomiji pa je postao i meka za bonkulovice raznih vrsta koji hodočaste u Krajinu.

Znalci nam kažu da to nije nimalo slučajno jer se sustavno radilo na gastronomskoj edukaciji tako da danas imamo nekoliko restorana sa Michelinovim zvjezdicama u kojima rade vrhunski kuhari poznate imotske škole kuhanja čiji princip je vrlo jednostavan: samo najbolje, samo lokalno uz vrhunsku pripremu i kreaciju. Ovogodišnji hit je molekularna kuhinja bazirana na ribi gaovici, mesu buše i pramenke, studenovrilskom kupusu, sirevima s planinskim travama, divljem koromaču, slasticama s okusima veselog žutog voća (sa zelene grane i bez tuge), biokovskih trava itd. itd.

Već dugo nije nikakva tajna da pripadnici svjetskog jet-seta sve češće kupuju svoju, Bog te pita koju, nekretninu i u gradu Imotskomu ili okolnim selima. Na cijeni su veće kuće nekadašnjih veleposjednika koje im nude intimu iza visokih kamenih zidova. Tako nije rijetkost sresti poznate glumce, pjevače i ostali show-b svijet po našim skalinima i uličicama koji se zabavljaju s novom aplikacijom iz Imotskoga: pronađi vilu jezerkinju s kozjom nogom. Neki su se već toliko uživili i skoro survali niz padine jezera.

Uz ovu, omiljene turističke zabave su i „kako Japanca naučiti bezobrazne gange – step by step“. Za one nemirna duha nešto opasnija igra koja se igra bez pomagala „preseli poskoka u drugo leglo da ga ne probudiš“ itd.

Can I help you?, smiješim se japanskom turistu ispod volta, dok me istovremeno nešto probada u području rebara: ma probudi se, java te… (zg)