Vinjani Donji: novo opasno mjesto za učenike osnovne škole

vinjani_skola

Nedavno je pekarnica Alan otvorila svoju poslovnicu u Vinjanima Donjim, nasuprot područne škole. Naročito tijekom velikoga odmora, a što je zorno na fotografiji, djeca ponekad nesmotreno prelaze državnu cestu na kojoj vozila često idu puno brže od ograničenja.

Telefonskim putem smo kontaktirali odgovorne osobe u Hrvatskim cestama i ljubazno smo dobili odgovor kako će njihove službe po hitnom postupku, obzirom na novonastalu situaciju, ponovo napraviti uvid u činjenično stanje na terenu i sukladno tome reagirati. Naime, još 2013. godine zaposlenici Hrvatskih cesta su zajedno s djelatnicima PP Imotski obišli navedenu lokaciju i dogovorili postavljanje dodatne obostrane vertikalne prometne signalizacije, kao i dodatno obilježavanje horizontalnih oznaka na kolniku kojima se upozoravaju vozači na blizinu škole i djecu na cesti. Sve dogovoreno na terenu je i odrađeno.

Neslužbeno, iz HC-a nas upozoravaju kako je pješački prijelaz često i psihološka varka za djecu kojoj se daje prednost prelaska pa neodgovorni vozači mogu lako ugroziti sigurnost djece, pogotovo na lokacijama sličnim ovoj u Vinjanima na državnoj cesti D60, gdje postoji izgrađen nogostup samo s jedne strane ceste, pa se djeca nemaju gdje skloniti nakon što prijeđu cestu. Stoga je nužna detaljna obrada problematike kako bi se prevenirale teže posljedice.

Kontaktirali smo i ravnateljicu Osnovne škole “Stjepan Radić” Imotski gđu Moniku Pavlović Grabovac koja nam je rekla da je vezano uz navedenu problematiku upozorila učitelje u PŠ Vinjani Donji te uputila dopis HC-u s molbom za žurno postupanje. Osim toga, u PŠ Vinjani Donji sazvani su roditeljski sastanci kako bi se roditelje i učenike upozorilo na postojeći sigurnosni problem.

Ovim putem apeliramo i na Policijsku postaju Imotski od koje također očekujemo reakciju sukladno stanju na cesti. Pojačana kontrola prometa u vrijeme odmora, kao i dolaska i odlaska iz škole, bi bila za prvu ruku sasvim dovoljna.

Osim toga, svakako apeliramo i na učenike a posebno na roditelje i vozače. Opreza nikad dosta. Ako se dogodi tragedija, bit će kasno i uzaludno sve ovo što pišemo.

Na kraju, iskrena zahvala Hrvatskim cestama na ljubaznosti i susretljivosti i žurnosti u rješavanju novonastalih sigurnosnih problema, a pekarnici Alan svakako želimo što bolji poslovni uspjeh.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.