Hrvatska vlada je danas u priopćenju za Hinu odbacila inicijativu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da sudjeluje u hrvatskom predsjedanju Europskim vijećem rekavši da Hrvatsku u vijeću predstavlja premijer, ali je pozdravila eventualni doprinos predsjednice u izradi programa predsjedanja. 

Grabar-Kitarović je u srijedu tijekom posjeta Bruxellesu rekla da želi “dati svoj doprinos posebno u kreiranju predsjedanja jer je riječ o zajedničkim ovlastima, posebno kad je riječ o pitanjima nacionalne sigurnosti, imigracije i svih ostalih pitanja vanjske politike”. 

“Vlada ima kapacitete i znanja da primarno vodi taj proces u smislu tehničkih detalja i politika, u to se neću miješati i to ću poštovati”, dodala je predsjednica. 

“Kao što je sama predsjednica rekla u svojoj izjavi, predsjednik vlade predstavlja Hrvatsku na Europskom vijeću. Prema ustavu vlada vodi vanjsku politiku, a predsjednica i vlada surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike”, priopćeno je u srijedu za Hinu iz vlade. 

“Vlada priprema program predsjedanja Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovici 2020., a  doprinos predsjednice u izradi programa je dobrodošao“, zaključuje se u priopćenju. 

Premijer Andrej Plenković također je komentirao predsjedničinu inicijativu.

– Što se tiče predstavljanja Republike Hrvatske u Europskom vijeću, uobičajeno je da RH na sastancima predstavlja predsjednik Vlade. To ćemo nastaviti i dalje, za vrijeme našeg predsjedanja. Imamo sporazum institucija prema kojemu predsjednica zastupa Hrvatsku na summitima NATO-a. Što se tiče priprema za predsjedanje, komuniciramo, razgovaramo – rekao je Plenković u Virovitici, gdje HDZ danas održava sjednicu Kluba zastupnika, prenosi N1.

Hrvatska će Vijećem predsjedati nakon Finske i prije Njemačke. Tim tijelom trenutno predsjeda Bugarska, a početkom srpnja na red stupa Austrija. 


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here