Vlada: Zašto ne idemo u Imotski? Pa kad nas tamo nikad ne zovu!

kitarovic_studenciU posljednje tri i pol godine, otkako je na vlasti Kukuriku koalicija, ni jedan član Vlade nije službeno posjetio Imotski ni Imotsku krajinu. Ni premijer Zoran Milanović, ni njegovi ministri, od koji je četvero – Dalmatinaca. Nije ih bilo na svečanim sjednicama, prigodnim proslavama, službenim sastancima, čak ni na otvaranju tunela “Sv. Ilija”, koji je državu koštao 600 milijuna kuna.

U Banskim dvorima uvjeravaju da Imotski nisu zaobilazili namjerno, niti su Imotsku krajinu izbjegavali zbog toga što je tamo na vlasti HDZ, a ne SDP.

– Premijer obično ide tamo gdje ga pozovu. Posljednjih godinu i pol dana nismo dobili poziv iz Imotskog – ističu u Vladi, podsjećajući pritom na to da u Hrvatskoj ima više mjesta u kojima premijer nije bio nego onih koje je do sada posjetio. Nedavno su tako dobili i pritužbu iz Ludbrega, u kojemu je na vlasti SDP, zbog toga što im Milanović nije došao u posjet iako je bio službeno pozvan.

Ministar uprave Arsen Bauk kaže da je tijekom mandata nekoliko puta bio u Imotskoj krajini.

Znatna ulaganja

– Bili su to stranački posjeti. Bio sam u Prološcu, Podbablju, Lokvičićima i Imotskom, gostovao sam i na radiju u nekoliko navrata. U ime Vlade nisam bio. Idem tamo gdje me zovu – kaže Bauk, koji tvrdi da rijetko posjećuje gradove po Hrvatskoj.

U Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova ističu da, iako posljednje dvije godine potpredsjednik Vlade Branko Grčić nije bio u Imotskom, taj kraj nije gurnut u stranu. To se, ističu u Ministarstvu, vidi i po količini ulaganja u grad Imotski i općine Imotske krajine.

U sklopu Programa održivog razvoja lokalne zajednice uloženo je 5,2 milijuna kuna, a ugovoreno šest milijuna. Od sanacije lokalnih vodovoda i cesta, do adaptacije škola. U Ministarstvu također ističu da su za gradonačelnika Imotskog i načelnike iz Imotske krajine organizirali i radionicu o korištenju europskih fondova.

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture su pak potvrdili da nitko od dužnosnika Ministarstva nije bio na svečanom otvaranju tunela “Sv. Ilija”, no ne zbog nekog bojkota Imotske krajine, nego zbog – najavljenih prosvjeda zbog naplate cestarine.

– Tunel izgrađen i pušten u promet, a toga dana na terenu su bili predstavnici HAC-a – ističu u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture. I pritom napominju da ne biraju sredine u koje će ministar Siniša Hajdaš Dončić ići po kriteriju je li u njima na vlasti SDP ili – HDZ.

PIŠE: MARINA KARLOVIĆ-SABOLIĆ

Linića gađali jajima

U jeku parlamentarne kampanje 2003. godine potpredsjednik tadašnje Vlade Slavko Linić, koji je nosio SDP-ovu listu u južnoj Dalmaciji, u Imotskom je uoči predizbornog skupa socijaldemokrata izgađan jajima.

Zbog imotskih je jaja Zoran Milanović – tada još samo predsjednik oporbenog SDP-a – u lipnju 2008. zaobišao Imotski, iako su ga tamo čekali članovi županijskog SDP-a, saborski zastupnici i članovi Glavnog odbora iz županije, te predsjednici općinskih i gradskih organizacija SDP-a.

Dobili jedva 15 posto glasova

Imotski je, politički gledano, sredina u kojoj potpuno dominiraju konzervativne desne stranke. I dok je u Hrvatskoj na parlamentarnim izborima 2011. premoćno pobijedila Kukuriku koalicija, u Imotskom je trijumfirao HDZ s 2662 glasa, odnosno 53 posto. SDP-u i njegovim partnerima pripao je 771 glas, odnosno 15 posto.

Na predsjedničkim izborima razlika je bila još veća. Kolinda Grabar-Kitarović dobila je 5435 glasa, a kandidat SDP-a Ivo Josipović 771 glas, odnosno 12 posto.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.