Vodospremnik s morskom vodom uskoro na Bijakovi, vlasnici bazena oduševljeni

Morska voda uskoro preko Bijakove u bazene Imotske krajine

Iz poglavarstva Grada Imotskoga ekskluzivno doznajemo da bi se već u ovoj godini moglo pristupiti gradnji ogromnog spremnika za vodu kapaciteta oko 5 milijuna litara. To bi, prema procjeni stručnjaka, trebalo zadovoljiti potrebe sadašnjih i budućih vlasnika bazena za morskom vodom na području Imotske krajine. Morska voda bi se crpkama velike snage ubrizgavala u spremnik na vrh Bijakove (1800 m n/v) odakle bi se slobodnim padom uz usporivače spuštala do korisnika, odnosno bazena na području Imotske krajine.

Uz Grad Imotski u ovaj projekt uključeni su Ministarstvo turizma RH i Grad Makarska, koji svoj interes vidi u mogućnosti korištenja vode za gašenje brojnih lokalnih požara u ljetnoj sezoni, što bi bitno rasteretilo kanadere.

Sporazum Makarske i Imotskoga predviđa i zajedničko apliciranje prema EU fondovima.

Da se uz praktičnu mislilo i na arhitektonsku vrijednost rezervoara, potvrđuje i angažiranje svjetski poznatih arhitekata iz ureda Herzog & de Meuron (tvorci Hamburške filharmonije) koji su projekt osmislili kao kutiju iz stakla i betona. Staklene stijenke bile bi osvijetljene s imotske i makarske strane, što će zasigurno biti budući motiv s razglednice i novi izletnički cilj.

Za imotski turizam ova izgradnja znači jedinstvenost u ponudi i podiže konkurentnost. Romantici i pjesnici s obje strane planine će se možda u nekoj mračnoj noći zasigurno prisjetiti i Tinove kristalne kocke vedrine. (zg)