U 95 posto slučajeva uzrok nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima (ŽCP) je nesmotrenost sudionika u cestovnom prometu odnosno njihovo nepoštivanje signalizacije i prometnih propisa, rečeno je na 10. Međunarodnoj konferenciji ILCAD (International Level Crossing Awareness Day – Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima) koja se jučer u suorganizaciji HŽ Infrastrukture održala u Zagrebu. Konferencija je okupila stručnjake iz gotovo 30 zemalja svijeta. Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na ŽCP-ovima već se 10 godina za redom obilježava u više od 40 zemalja svijeta i to u organizaciji Međunarodne željezničke unije (UIC).

Glavna tema ovogodišnje Konferencije ILCAD usmjerena je na sigurnost mladih na željezničko-cestovnim prijelazima. Koliko vozači u Hrvatskoj nesavjesno prelaze prugu pokazuje podatak da godišnje u prosjeku polome više od 500 branika i polubranika na prijelazima. Glavni naglasak konferencije je stoga bio na edukaciji kako bi se spriječile nesreće na ŽCP-ovima. HŽ Infrastruktura već gotovo 20 godina provodi edukativno-preventivnu akciju “Vlak je uvijek brži”. U Hrvatskoj postoji 1512 ŽCP-ova, a član Uprave HŽ Infrastrukture Marko Žubrinić kazao je da od 2018. do 2020. ta tvrtka planira uložiti 250 milijuna kuna, od čega su 80 milijuna kuna sredstva Svjetske banke za osiguranje 50 prijelaza dok će za dodatno planiranih 114 prijelaza financiranje biti osigurano iz kredita komercijalnih i razvojnih banaka.

HŽI ove godine planira iz vlastitih sredstava modernizaciju još 15-ak prijelaza, a u planu je do 2023. modernizirati dodatnih 100 ŽCP-ova putem fondova EU za oko 150 milijuna kuna. Od početka ove godine u promet je pušteno 17 moderniziranih ŽCP-ova, a za još četiri se čekaju dozvole.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here