VRGORAC JE ČUDO Dobili novih 5 milijuna kuna, zapošljavaju 30 novih žena, pomažu stotinama starijih i nemoćnih

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić u sredini
Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić u sredini

Projekt “NISTE SAMI” vrijedan gotovo 5 milijuna kuna, za koji su iz Poduzetničkog centra Vrgorac aplicirali u srpnju ove godine prošao je drugu fazu odobravanja kvalitete projekta. Njime će se zaposliti 30 žena s vrgoračkog područja koje će pomagati više od 180 starijih i nemoćnih osoba kojima je pomoć potrebna u vidu kuhanja, čišćenja, odlaska po lijekove ili čisto da se druže s njima kako se nebi osjećali sami.

– Od maksimalnih 110 bodova, naš projekt ostvario je 105 bodova. U svim područjima na VRGORAC Ante Pranićkoje smo mogli utjecati ostvarili smo maksimalan broj bodova, dok smo na bodovanju indeksa razvijenosti Županije i Grada Vrgorca izgubili ovih 5 bodova. Nakon potpisa ugovora, o čemu čekamo obavijest, raspisati ćemo natječaj preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za 30 žena – ističe nam Milka Beus, direktorica Poduzetničkog centra Vrgorac koja je projekt pisala zajedno s kolegom stručnim savjetnikom Teom Dodigom.

– Najvažniji kriterij jest taj da su sve žene evidentirane na HZZ-u. Nakon odabira kandidatkinja, Grad Vrgorac potpisati će ugovor o radu na 24 mjeseca s istima, a 15 kandidatkinja dužne su proći prekvalifikaciju koja je ugovorena projektom Zaželi, a ista se odnosi na zanimanje njegovateljice ili hotelske sobarice – objašnjava nam Beus.

VRGORAC Žene koje se mogu prijaviti trebaju ispuniti jedan od sljedećih uvjeta:

-da su starije od 50 godina;
-da imaju stopu invaliditeta;
-da imaju najviše završenu osnovnu stručnu spremu;
-da imaju najviše završenu srednju stručnu spremu;
-da imaju potvrdu da su liječene ovisnice.

Prekvalifikacija će obuhvaćati teorijski dio (koji će se održavati u Vrgorcu) te praktični dio koji će se također održavati u Vrgorcu, a u trajanju 4 mjeseca.

– Nakon prekvalifikacije, 30 žena započinje s radom, a u opisu posla, brinuti će se o 184 korisnika s područja cijelog grada Vrgorca čiji nam je popis dostavljen od strane Centra za socijalnu skrb. Radosni smo što smo imali mogućnost pisati ovakav hvalevrijedan projekt i što ćemo sudjelovati u njegovoj provedbi te tim malim činom donijeti 30 obitelji uz 184 korisnika osmijeh na lice – zaključuju u vrgoračkom Poduzetničkom centru.

Izvor: Dalmacija plus