Borisu Vujčiću, guverneru Hrvatske narodne banke, šestogodišnji mandat istječe za dva dana, a novog guvernera ili guvernericu HDZ-ova većina, sada već po običaju, izabrat će u zadnji tren – 13. srpnja (idući petak), netom prije saborske ljetne stanke koja počinje dva dana kasnije.

Nekoliko dana vodi zamjenik

Iako Vujčić od ponedjeljka neće moći odlučivati, HNB će do izbora novog guvernera voditi njegov zamjenik Relja Martić, koji je na tu funkciju izabran tjedan dana nakon Vujčića pa će to biti premosnica za vakuum koji nastaje prestankom guvernerova mandata.

Ne samo što je HDZ glasanje o novom guverneru ostavio za zadnji trenutak, više izvora iz vodstva te stranke potvrdilo nam je da još nije donesena konačna odluka o tome ostaje li Boris Vujčić guverner ili na njegovo mjesto dolazi novi čovjek. Dva neovisna izvora iz vrha HDZ-a kažu da je po njihovu mišljenju najozbiljniji kandidat Vujčić, premda je u igri nekoliko imena, ali i napominju da su još sve opcije otvorene.

Nakon što je premijer Plenković ovog tjedna nekoliko puta pohvalio bivšu potpredsjednicu Vlade i ministricu Martinu Dalić “zbog svega što je učinila u slučaju Agrokor” (od zakona do postignute nagodbe), stekao se dojam da je Plenković pošto-poto želi rehabilitirati nakon što je morala napustiti Vladu pod pritiskom afere Hotmail. U tom kontekstu još više na značaju dobivaju “ćakule” da bi nova guvernerica HNB-a mogla biti upravo Martina Dalić.

Međutim, izvori iz vodstva HDZ-a različito su reagirali na tu opciju. Jedan visokopozicionirani HDZ-ovac tvrdi da M. Dalić sigurno neće biti kandidatkinja, dok drugi istaknuti član Predsjedništva HDZ-a i Vlade odgovara da ni ta mogućnost nije isključena.

Razna lobiranja

– Trenutačno ne vidim na stolu ozbiljnijeg kandidata od Vujčića, ali ako bi Martina Dalić bila stranački prijedlog, zbog toga ne bi bilo nikakvih problema u HDZ-u niti bih osobno to smatrao problematičnim – rekao nam je taj član vodstva HDZ-a.

Uže Predsjedništvo HDZ-a nedavno je raspravljalo o kandidatima za guvernera, a na tom sastanku se, doznajemo, razgovaralo i o Vujčiću i o Martini Dalić. Međutim, tek postizanjem nagodbe, USKOK-ovim odbacivanjem prijave protiv Dalić, ali i uvrštavanjem lex Agrokor u europsku pravnu stečevinu Plenković je dobio kakvu-takvu mogućnost da eventualno rehabilitira Dalić.

– Samo je pitanje jesu li nepuna dva mjeseca od njezine ostavke dovoljan protek vremena za rehabilitaciju – zaključio je naš sugovornik.

Osim Vujčića i Martine Dalić, kao potencijalni kandidati za čelnu poziciju u HNB-u spominjali su se i Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, Božo Prka, bivši predsjednik uprave PBZ-a…

U HDZ-u navodno različite struje lobiraju za različite kandidate pa jednima po volji nije Vujčić, a drugima Martina Dalić. Međutim, jedinu stvarnu snagu koja će imati utjecaj na izbor guvernera treba tražiti u vrhu HDZ-a, i to između Plenkovića i Gordana Jandrokovića te eventualno Milijana Brkića

Ročište vjerovnika Agrokora o nagodbi


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here