Za led rasvjetu Zmijavci iz europskih fondova povukli 1,3 milijuna kuna

2013_zmijavciSve veći broj općina Imotske krajine prebacuje se s postojećeg modela ulične rasvjete i prelazi na moderniju, led tehnologiju. Prednosti koje pruža ovakva rasvjeta su bolji standard osvijetljenosti, manja potrošnja te duži vijek trajanja lampa uz manje troškove održavanja.

Općina Zmijavci, primjerice, povukla je iz europskih fondova 1,3 milijuna kuna u tu svrhu, a zamjene žarulja su u tijeku. Ugovor potpisan s najpovoljnijim pružateljem usluga, tvrtkom Jadro-lux d.o.o. iz Tribalja, općini jamči uštedu energije jednaku ili veću od 372.485 kWh godišnje. U općini Runovići led rasvjeta je već postavljena većim dijelom glavne prometnice, a reakcije građana su različite. Naravno, većina je zadovoljna prelaskom na štedljivu led tehnologiju, no pojedini vozači se tuže da je svjetlo prejako i oštro te da ih ometa u vožnji.

Neke su hrvatske općine prije prelaska na led javnu rasvjetu radile testiranja na manjem dijelu prometnice, kako bi procijenile kolike su uštede te dobile povratne informacije od strane građana o eventualnim nedostatcima. Želimo vjerovati da su se načelnici naših općina, prije same odluke o prelasku na led sustav, barem savjetovali s kolegama iz općina koje su ranije prešle na ovaj oblik ulične rasvjete. (in)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.