Kontroverzni zakon o autorskim pravima koji je digao pravu političku buru danas je odbačen. Naime, europski zastupnici s 318 glasova protiv, 278 glasova za i 31 suzdržanim, barem za sada i u trenutačnom obliku, odbacili su Direktivu o autorskim pravima te je poslali na doradu do sljedećeg zasjedanja u rujnu.

Mišljenja o Direktivi uvelike su podijeljena, a prevagnulo je, očito, jače lobiranje kritičara Direktive koji su smatrali da će dovesti do uništenja interneta usvoji li se. Stoga su današnje odbacivanje neki od njih proglasili svojom pobjedom, poput Julie Rede iz Piratske stranke, glavne lobistice koja se angažirala protiv Direktive.

Za razliku od nje nakladnici diljem EU, koji su za Direktivu, izjavili su da će se sada više aktivirati u tumačenju dobrobiti koje donosi korisnicima interneta, tehnosektoru te sveopćoj kreativnosti EU. S ovim mišljenjem slažu se i domaći diskografi i izdavači koji smatraju, vrlo jednostavno, da za sva autorska djela velike kompanije poput Googlea i Facebooka moraju platiti.

Hrvatski zastupnici također su se podijelili. Biljana Borzan, Tonino Picula (SDP), Ivan Jakovčić (IDS), Jozo Radoš i Ruža Tomašić pridružili su se protivnicima, dok su HDZ-ovi zastupnici glasali za Direktivu, kao i Marijana Petir. Kako nam kaže Biljana Borzan, oni načelno jesu za reguliranje prava nakladnika i autora na internetu, no trenutačni prijedlog, smatraju, treba doraditi jer je zakomplicirao provedbu. Tako su odlučili glasati da se Direktiva vrati nadležnom odboru da pokuša bolje sastaviti nova pravila.

Ivana Maletić (HDZ) smatra da je Direktivu trebalo pustiti, a ostaviti daljnjem procesu da izbistri neke nejasnoće vezane za provedbu. Direktiva je dobra, štiti male izdavače i trebalo ju je pustiti da se proces regulacije ubrza. Uvođenje novog, tzv. srodnog prava za izdavače i koncept prema kojem se odgovornost za kontrolu korištenja sadržaja u potpunosti prebacuje na internetske stranice dvije su sporne odredbe Komisijina prijedloga direktive o autorskim pravima.

Cilj pisaca Direktive bio je uskladiti se s modernim digitalnim vremenima. Većinom su im potezi usmjereni protiv tehnodivova poput Googlea i Facebooka koji svaki na svom području uživaju u monopolističkom položaju. Frustracija EU svodi se na to da ne mogu pronaći način da uvedu pravila koja bi ih onemogućila u pokoravanju tržišta te da pri tom i naplate svoj dio i omoguće europskim tvrtkama da napreduju i inoviraju.

Predsjednik uprave 24sata Boris Trupčević | Autor : Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

– Mi se kao nakladnici zalažemo za Direktivu jer smatramo da autorska djela treba zaštititi na EU razini i uvesti reda u procese njihova korištenja. Direktiva EU možda ima sitnih manjkavosti no u osnovi se zalažu da autori i nakladnici dobiju pravednu naknadu za svoj rad. Protivnici Direktive mahom su oni koji smatraju da u ime slobode mogu koristiti tuđa autorska djela, sloboda podrazumijeva i odgovornost koja je trebala biti ugrađena ovom Direktivom. Krađa novinarskih uradaka i njihova zloupotreba u svrhu vlastitog profita ne može se zvati slobodom i inovacijom. I dalje ćemo lobirati da se ova Direktiva usvoji, kao i da se bolje zaštite autorska prava na lokalnoj odnosno hrvatskoj razini – rekao je predsjednik uprave 24sata Boris Trupčević.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here