Zavod: Ispitivanje zagađenosti zraka morali tražiti Grad Imotski ili Inspekcija

pozar_imotski3-160711Premda se Imoćani od petka guše u dimu i smradu zbog požara koji bukti na deponiju smeća Kozjačić, Zavod za javno zdravstvo uopće nije ispitao sastav i kvalitetu zraka?!

Imoćani osjećaju u svojim plućima i grkljanima da zrak, sasvim razumljivo, nije dobar, no što to vrijedi! Zbog letargije zdravstvenih službi i očite greške u sustavu koji dopušta ovakvu ignoranciju – ne znaju što udišu!

Imoćanima i stanovnicima okolnih sela jasno je o čemu se radi. Noću ne spavaju, glava boli, sa Kozjačića stiže pravi otrov! Zašto se nitko nije potrudio utvrditi postoji li kakva zdravstvena opasnost? Ni službe koje su zadužene za to, a ni institucije koje bi trebale brinuti o kvaliteti života stanovnika.

“Ne postupamo po službenoj dužnosti”

Kako stvari stoje pojasnila nam je dr. Jasna Ninčević, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo. Kaže da nisu ispitali sastav zraka, jer to nitko nije naručio.

– Istina, zvali su danas iz Imotskog, ne mogu se točno sjetiti tko, iz nekakve protupožarne službe, ali mi kvalitetu zraka ne možemo ispitati ukoliko to netko ne naruči i plati. A takvih zahtjeva dosad nije bilo. Morala je reagirati ili Inspekcija ili Grad Imotski, netko nas mora pozvati. Mi u takvim slučajevima ne postupamo po službenoj dužnosti – kazala nam je dr. Ninčević.

Dok netko ne naruči ispitivanje, mogu svi pocrkati

Da parodija bude veća, Zavod ima ispostavu u Imotskom. Riječ je o onoj famoznoj gradnji koja je za vrijeme mandata Berislava Pelivana, prethodnika dr. Ninčević, bez natječaja preko noći dobila još jedan kat. Ulupalo se brdo para, od čega je sada mala korist. Dok se netko ne sjeti i naruči ispitivanje zraka, mogu svi pocrkati od smrada!

KRISTINA BALIĆ / Dalmacija news

Foto: Branimir Boban / Imotske novine

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here