Zbog odrona zatvoren Park prirode Biokovo, postoji opasnost od lavina!

ba3Park prirode Biokovo u ponedjeljak je ujutro zatvoren zbog većeg kamenog odrona na biokovskom predjelu Ravna Vlaška, a time je do daljnjega onemogućeno prometovanje Biokovskom cestom od Tučepa do vrha Sveti Jure.

Dio te prometnice je – od predjela Staza prema Ravnoj Vlaškoj – prekiriven snijegom kojeg je u nanosima više od jedan metar, pa se vožnja prema Biokovu ne preporučuje, rečeno je u Gradskom centru Osejava u Makarskoj. Vozači se upozoravaju da je makadamski put takozvana Rodićeva ceste dužine oko 9 kilometara od prijevoja Staza preko Biokova prema Kozici također prekrivena snijegom i vožnja na toj prometnice se do daljnjega ne preporučuje.

Inače, na najvišem biokovskom vrhu temperatura se jutros spustila na minus 7 Celzijevih stupnjeva, a snijega ima i na primorskom dijelu te planine na nadmorskoj visini već od 700 metara.

Posljednja dva dana u višim dijelovima Biokova palo je preko pola metra snijega. Zajedno s prijašnjim snježnim pokrivačem, snježni nanosi iznad 1.500 metara visine su višemetarski. Prema jutrošnjim informacijama sa samoga vrha, Svetoga Jure, postoje nanosi snijega i do sedam metara. Kako se krajem tjedna očekuje zamjetan porast temperature zraka, planinari i izletnici bi trebali imati na umu da će postojati uvjeti za pojavu lavina u višim predjelima lavina, a slična je situacija i u višim dijelovima Dinare i Kamešnice, gdje je već danas uočeno desetak manjih lavina.

Pravi zimski uvjeti vratili su se u sve više dalmatinske planine, a zbog najavljenog zatopljenje povećavat će se mogućnost od lavina, na što trebaju pripaziti izletnici i planinari. (Hina, CM)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.