Zdravko Meter iz Prološca Donjeg ponovno najbolji u kategoriji plugova prevrtnjaka

zdravko meter-010511

Jure Svalina iz Vrbe, općina Muć, pobjednik je 5. županijskog natjecanja u oranju u kategoriji plugova ravnjaka, a Zdravko Meter iz Prološca Donjeg ponovno je bio najbolji u kategoriji plugova prevrtnjaka. Svalina i Meter bili su najuspješniji na subotnjem natjecanju koje je održano na imanju Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Anđele Mateljan iz Košuta na predjelu zvanom Muša u Sinjskom polju. 

Oni će braniti boje Splitsko-dalmatinske županije na državnom natjecanju koje će se u rujnu održati u Slavonskom Brodu. Drugo mjesto u kategoriji plugova ravnjaka osvojio je Ante Kapetanović iz Ogorja Donjeg, a treće Frano Mateljan iz Košuta. U kategoriji plugova prevrtnjaka drugo mjesto pripalo je Dušanu Jagnjiću iz Brnaza.

Izbor najboljih orača županije održan je u organizaciji Županijske udruge natjecatelja u oranju i Poljoprivredno-savjetodavne službe. Pokrovitelji natjecanja koje je otvorila Kristina Križanac, zamjenica gradonačelnika Sinja, bili su Županija splitsko-dalmatinska i Grad Sinj.

Prastari traktori

U natjecanju je sudjelovalo ukupno 13 orača iz Cetinske krajine, Muća i Prološca, 11 u kategoriji plugova ravnjaka i dvojica u kategoriji plugova prevrtnjaka. Glavni sudac natjecanja bio je Dario Padro, tajnik Hrvatske udruge natjecatelja u oranju. Or

ači s plugovima ravnjacima orali su parcele pravokutnog oblika duge 100 i široke 18 metara. Orači s plugovima prevrtnjacima orali su parcelu dugu 100 metara, na jednoj strani široku 24 metra, a na drugoj 16 metara. Svaki natjecatelj po pravilima međunarodne asocijacije orača imao je na raspolaganju 20 minuta za prvu brazdu, a ukupno 2,5 sati da uzore cijelu parcelu. Suci su svakog natjecatelja ocjenjivali u 16 različitih elemenata.

Ovogodišnje natjecanje privuklo je jednak broj natjecatelja kao i prošlogodišnje, ali je broj znatiželjnih poljoprivrednika i drugih građana bio višestruko manji. Ni jedan natjecatelj nije nastupio s plugovima za natjecanje bez čega se natjecatelji iz kontinentalnog dijela zemlje na sličnim priredbama ne pojavljuju. 

Problem je što je vrijednost tih plugova za orače na sinjskom županijskom natjecanju nedostižna. A u kakvom im je stanju mehanizacija najbolje govori podatak da je polovica natjecatelja orala prastarim traktorima IMT kakvi su na sličnim slavonskim natjecanjima davno smjestili kao muzejske eksponate.

Toni Paštar / Slobodna Dalmacija
Foto: Imotske novine 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here