U novoj španjolskoj vladi socijalističkog čelnika Pedra Sáncheza od 17 ministara čak je 11 žena, i to u ključnim ministarstvima. Među šestoricom muškaraca ističe se prvi španjolski astronaut Pedro Duque koji postaje ministrom znanosti i istraživanja. Ni bivši socijalistički premijer Luis Zapatero nije u svojoj vladi imao toliko žena, u njegovoj vladi (od 2008. do 2010.) bilo je devet žena i devet muškaraca.

Najzadovoljniji u Kataloniji

Ministarstva ekonomije, pravosuđa, obrane, financija i zdravstva preuzele su žene. I potpredsjednica vlade je žena, a riječ je o Carmen Calvo, koja je bila ministrica kulture u Zapaterovoj vladi i koja sebe naziva prije feministicom nego socijalisticom, a sada će biti zadužena za ravnopravnost. Ministrica rada je stručnjakinja za mirovinski sustav Magdalena Valerio. Ministarstvo ekonomije preuzima Nadia Calviño, koja nije članica nijedne stranke, a od 2014. do sada bila je glavna direktorica za proračun Europske komisije, a smatra je se osobom koja može smiriti Bruxelles kada je u pitanju deficit. Njezino imenovanje za ministricu pozdravila je još jedna važna španjolska žena – Ana Botín, predsjednica jedne od najvećih španjolskih banaka Banco Santander.

Ministrica pravosuđa je Dolores Delgado, sutkinja visokog suda u Madridu. Stručnjakinja je za džihadistički terorizam, a javnosti je postala poznata 2009. kada je od Švicarske zatražila izručenje inženjera informatike Hervéa Falcianija koji je iz sustava banke HSBC izvukao imena 130.000 ljudi, navodnih utajivača poreza.

O državnim financijama brinut će se María Jesús Montero, a Carmen Montón o zdravstvu. Margarita Robles postala je ministricom obrane. Ministar za vanjske poslove postaje Josep Borrell iz katalonske Socijalističke stranke koji se protivio projektu katalonske nezavisnosti. Njegovo imenovanje naišlo je na kritike u Barceloni. “To nije loša, već jako loša vijest za nas”, kazao je katalonski predsjednik Quim Torra.

Vlade dosadašnjeg premijera Mariana Rajoya iz Pučke stranke imale su manji broj žena, ali i ministarstva, no uvijek je bilo devet ili deset muškaraca u njima. No i u posljednjoj Rajoyevoj vladi žene su bile u ključnim ministarstvima, odnosno ministrica obrane bila je María Dolores de Cospedal, zdravstva Dolores Montserrat, a potpredsjednica vlade Soraya Sáenz de Santamaría.

U novoj talijanskoj žuto-zelenoj vladi odvjetnika Giuseppea Contea među 18 čelnika ministarstava samo je pet žena. U francuskoj vladi premijera Edouarda Philippea 18 je ministarstava i ravnopravno su podijeljena na žene i muškarce. Francuski predsjednik Emmanuel Macron snažno je inzistirao na spolnoj ravnopravnosti u vladi.

Dominiraju muškarci

U njemačkoj vladi kancelarke Angele Merkel devet je muškaraca i šest žena. Od šest ministrica tri su demokršćanke (CDU): Ursula von der Leyen (obrana), Anja Karliczek (obrazovanje) i Julia Kloeckner (poljoprivreda) te tri socijaldemokratkinje (SPD): Svenja Schulze (okoliš), Franziska Giffey (obitelj) i Katarina Barley (pravosuđe), a nijedna nije iz bavarske konzervativne stranke CSU.

Theresa May postala je britanskom premijerkom 26 godina poslije čelične lady Margaret Thatcher, a u njezinoj je vladi, koja broji 22 osobe, sedam žena.

Bivša norveška premijerka Gro Harlem Brundtland jednom je, nakon što su žene preuzimale vlade i države, kazala da je neka djeca pitaju mogu li i muškarci biti premijeri.


IZVOR kliknite ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here