Modro jezero Imotski snijeg
Foto: Branimir Boban / CROPIX

Na hladnoću kao rijetko kada u ovo doba godine budite spremni i tijekom četvrtka. Štoviše, na kopnu će jutarnja temperatura zraka biti većinom i niža nego u srijedu, a minusa će i dalje biti i na moru. Tijekom dana slijedi zatopljenje, osobito na Jadranu, gdje će jačati jugo. S njim će i oblaka biti sve više, a iz njih ponovno i oborina, i to uglavnom snijega, već prijepodne na dijelu Jadrana, do kraja dana gotovo posvuda. U nastavku tjedna i početkom novoga daljnji porast temperature, ali i mjestimične oborine, koje se ponegdje mogu smrzavati na podlozi i predmetima. Zima nas napušta, ali u stilu… – piše Zoran Vakula za HRT

Hladan zrak napuštat će naše krajeve zbog približavanja ciklona sa Sredozemlja. I to prilično naglo i brzo, pa će već u petak na Zavižanu biti oko 0 °C, a na Jadranu ponegdje i više od 10 °C. Pritom će se i tlak zraka tijekom četvrtka i petka relativno naglo strmoglaviti, gdjegod i na ispod 1000 hPa.

Četvrtak

U Slavoniji, Baranji i Srijemu u početku barem djelomice sunčano, ali jako hladno, uz najnižu temperaturau uglavnom od -19 do -15 °C. Tijekom dana naoblačenje, porast temperature na oko -4 °C, a kasno poslijepodne i navečer – i snijeg.

Sve češćeg snijega prema kraju dana bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također ujutro biti iznimno niska temperatura, a prijepodne još dosta sunčanih sati.

Snijega će biti i u gorju, te još prije – na sjevernom Jadranu, a uz porast temperature mjestimice će biti i kiše, koja se može smrzavati na podlozi. Puhat će gdjegod umjerena, podno Velebita i jaka bura i istočnjak, prema jugu jugo, pri čemu će more još biti malo do umjereno valovito. Najniža temperatura u gorju i oko -18 °C, u unutrašnjosti Istre od -10 do -7 °C, a uz more od -7 do -1 °C na udaljenijim otocima. Poslijepodne od 2 do 7 °C, u gorju od -7 do -4 °C.

Relativno hladno bit će i u Dalmaciji, uz česte jutarnje minuse i uz more. Uz jačanje juga i porast temperature mjestimični prijepodnevni snijeg prelazit će u kišu, koja se ponegdje može smrzavati na podlozi.

Na jugu Hrvatske će vjerojatnost smrzavanja biti manja, ali će također ponegdje biti snijega, uz porast temperature – i kiše. Jugo će jačati i potkraj dana mjestimice vjerojatno biti i vrlo jako, uz valovito more.

Slijedi daljnje zatopljenje, a nekima i nove nevolje

Sljedećih dana na kopnu porast temperature, ali još i u petak u većini mjesta i cjelodnevni minusi, koji će pridonijeti dodatnom stvaranju poledice, najprije uz snijeg, zatim i povremenu mjestimičnu kišu. Ona će se osobito u noći na subotu i tijekom subote često smrzavati na hladnoj podlozi i predmetima, koji bi mogli biti kao okovani ledom. U nedjelju prolazno razvedravanje pa ponovno oblačnije, uz povremenu kišu.

Na jugu Jadrana jugo će se zadržati i u nastavku tjedna, dok će sjevernije vjetar biti promjenjiviji. Kiša i zatopljenje bit će gotovo svakodnevni, najizraženiji tijekom najoblačnijeg petka, kada će temperatura već biti i i za više od 10 °C viša nego u srijedu. Tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna promjenljivo, no osjetno toplije nego prošlih dana.

Zima nas napušta, polako, ali sigurno. No pripazite se još hladnoće, osobito u četvrtak ujutro. – piše HRT

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here