ŽKK RHEA Nemaju majčinsku zaštitu, ali imaju dobru maćehu – Općinu Proložac

rhea 1

Grad Imotski za njih proračunom predviđa mizerna sredstva, a često i ta brojka bude samo mrtvo slovo na papiru. Grad Imotski ne prepoznaje njihovu snagu i potencijal. Grad Imotski ne vrednuje njihove rezultate. A trebao bi za njih učiniti puno više… I ne samo Grad Imotski…

A tko su oni? Oni su ŽKK Rhea, dvostruke državne prvakinje i jednom viceprvakinje, najbolji školski sportski kolektiv u Splitsko-dalmatinskoj županiji i jedna od boljih škola ženske košarke u Hrvatskoj. ŽKK Rhea je klub koji je dao seniorsku reprezentativku Hrvatske (Iva Todorić) te 10-ak reprezentativki u nižim uzrastima, klub koji je u rodni grad donio „naramak“ medalja.

No imotska je svakodnevica, sportska i svaka druga, često surova. Tako djevojke iz ovoga kluba ne mogu trenirati u svome gradu jer klub nema novaca za plaćanje dvorane (u Imotskom su zadnju utakmicu odigrale daleke 2010. godine) prema „normalnim“ tarifama. Cure iz ovoga kolektiva na gostujuće utakmice odlaze derutnim kombijem predsjednika kluba. Nemaju ni poštene dresove. ŽKK Rhea je klub koji se, kojeg li apsurda, uslijed nedostatka sredstava mora opredijeliti hoće li igrati uzrast do 16 godina ili pak onaj od 16-e pa naviše. Zato djevojčice iz ovoga vrijednog kolektiva radi svoga sportskoga razvoja odlaze u druge gradove, često i u inozemstvo.

Grad Imotski, čini se, odrekao se svoje vrijedne kćeri, no Općina Proložac je postala dobra maćeha imotske košarke! Njen načelnik Mate Lasić priskrbio je nove trenirke imotskim lavicama. Ovo nije prvi put da im Proložani pomažu, kažu nam u klubu te ističu zahvalnost načelniku zbog posljednje geste, ali i zbog dvorane u Prološcu u kojoj treniraju uz simboličnu naknadu. Hvala Prološcu – uglas će mlade imotske košarkašice! (al)

Na fotografiji: mlade imotske lavice iz ŽKK RheaGore: Matea Bubalo, Ljubica Cvitanović, Lucija Jović, Petra Kolovrat, Ivana Maršić, Lea Maršić / Dolje: Antea Cvitanović, Andrea Kukavica, Anamary Bubalo, Danijela Cvitanović, Nediljka Karin.