Znanstvenik Josip Jurčević govorio pred Runovićanima

josip-jurcevicProf. dr. Josip Jurčević bio je gost općine Runovići te je u sklopu ljetne kulturno-zabavne manifestacije pod nazivom Runovićko lito održao tribinu na teme žrtava Bleiburga i mita o jasenovačkim stradanjima.

Jurčević je 1975. diplomirao povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, dok je na istom fakultetu i magistrirao 1996. s temom Problem proučavanja žrtava Drugoga svjetskog rata na području Hrvatske. Doktorirao je 2000. godine na temu Represivnost jugoslavenskog sustava u Hrvatskoj 1945. godine. Autor je velikoga broja znanstvenih radova i knjiga, a u ljeto 1990. bio je jedan od otkrivača jame Jazovke, masovnog grobišta poratnih žrtava, a nešto kasnije i dragovoljac Domovinskoga rata.

{sidebar id=4}Govoreći općenito o stradanjima Hrvata u vremenu Drugoga svjetskog rata i poraća, Jurčević je istaknuo kako je riječ o izuzetno važnim trenucima hrvatske povijesti o kojima ima malo sustavnih, znanstvenih istraživanja. – Slično je i sa Domovinskim ratom iz kojega je već otkriveno 145 masovnih grobišta, što je nedopustivo. Kao znanstvenik ostao sam zatečen koliko se zapravo naša povijest ponavlja. Kada usporedimo stradanja Hrvata od srpske ruke u dva posljednja rata, gotovo je nevjerojatno koliko toga se podudara. Lokacije masovnih stradanja u Domovinskomu ratu poklapaju se s onima iz 1945. godine, ali i način egzekucije jer se uglavnom radi o tupim predmetima – ističe ovaj znanstvenik. Za Bleiburg, koji  je bio nepostojeća tema u jugoslavenskom javnom životu, istaknuo je kako on nije samo povijesna činjenica, već da isti mora biti i pouka za današnje generacije. Iznio je i zanimljiv podatak o službenim jugoslavenskim podacima koji govore o broju žrtava Jasenovca. Tako jedan izvor navodi da je u logoru likvidirano svega 55 osoba, dok drugi ide do nevjerojatnih 1,4 milijuna ljudi. Hrvatska je mitom Jasenovca, navodi dr. Jurčević, sada opterećena više nego ikada ranije.

Po njegovom mišljenu, povijest će se opet ponoviti ne prenese li hrvatska država na generacije koje nastupaju punu istinu o stradanjima i ukoliko kvalitetno ne oblikuje svoje institucije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here