boban fifaU utorak je Gianni Infantino, svježe izabrani (26. veljače) predsjednik Međunarodne nogometne organizacije (FIFA), sa suradnicima obišao domaćine idućeg Mundiala u Rusiji. U pratnji ruskog ministra sporta Vitalija Mutka čelni čovjek FIFA-e stigao je i na gradilište stadiona Lužniki, na kojem će se 2018. godine upriličiti svečano otvorenje Svjetskog prvenstva, a potom i finale.

Na Lužnikima, koji su već poprimili završne obrise auditorija za 81.000 gledatelja, Infantinu je domaćin bio gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, koji je iznio podatke o gradnji i općenito o pripremama Moskve za ugošćavanje sudionika Mundiala… Gianni Infantino rekao je da je impresioniram viđenim, a svoje će pozitivne dojmove sigurno rado prenijeti i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Naime, ruski će predsjednik u srijedu predvečer primiti delegaciju FIFA-e Kremlju. Putin je nedavno pohvalno govorio o promociji Infantina za predsjednika svjetskekuće nogometa. Odmah nakon Moskve delegacija FIFA-e će ići u Katar, gdje će obići domaćine Mundiala 2022. godine. U ovom protokolarnom izvještaju četverodnevne turneje novog predsjednika FIFA-e ne bi bilo osobitih zanimljivosti iz našeg kuta da u Infantinovoj malobrojnoj delegaciji nije bilo i jednog hrvatskog predstavnika.

Naime, u pratnji 45-godišnjeg čelnog čovjeka FIFA-e bio je i Zvonimir Boban! Kako navode ruski mediji, nekadašnji slavni nogometaš Milana i brončani osvajač medalje s Hrvatskom na Mundialu 1998. naveden je u protokolu kao konzultant FIFA-e za nogometna pitanja. Što to preciznije znači još nije definirano, no pomalo iznenađujuće putovanje nekadašnjeg kapetana Vatrenih u Rusiju i Katar, kao člana četveročlane delegacija FIFA-e, djeluje vrlo znakovito… Boban je, naime, 29. veljače, prvog radnog dana u FIFA-e za Giannia Infantina, bio njegov gost u grupi petnaestak svjetskih nogometnih veterana kojom su tom prilikom odigrali revijalni turnir sa zaposlenicima FIFA-e.

Uz Figa, Ševčenka, Maldinija među inima je tamo bio i Dario Šimić. Trebala je to biti simbolična Infantinova poruka da nogomet treba prioritetno vratiti nogometašima, struci i onima koji su ga učinili najpopularnijim sportom, te mu zajedničkim snagama vratiti kredibilitet i radost igre. Boban je bio jedan od onih koji su podržali kandidaturu donedavnog glavnog tajnika europske nogometne asocijacije, a u kojoj je i kapetan brončanih svojevremeno bio članom panela bivših nogometnih zvijezda. To je stručno konzultantsko tijelo UEFA-e koje raspravlja o pravcima razvoja nogometa, pravilima i drugim temama vezanih za igru… Čim ga je pozvao u svoju malu delegaciju za tako važan posjet Rusiji i u četvrtak u Katar, to bi mogao biti prvi konkretan nagovještaj da Gianni Infantino vidi Zvonimira Bobana kao jednog od svojih bližih suradnika u četverogodišnjoj misiji vraćanja kredibiliteta i dostojanstva FIFA-i.

Koliko je to blizu istini, saznat će se ubrzo kada Infantino krene operativno djelovati na realizaciji svog programa. Naime, uskoro ga očekuje prvi (66.) kongres FIFA-e u svojstvu predsjednika, u Mexico Cityju 12. i 13. svibnja. Tamo će švicarski odvjetnik odati glavne smjernice svog mandata i potom krenuti u veliki posao i reforme. Kako do sada nije iznio koji su mu najbliži suradnici u tom poslu, nakon Meksika to bi trebalo biti ipak konkretizirano. Zvonimir Boban očito uživa respekt novog predsjednika FIFA-e, pa se ne bismo trebali začuditi bude li upravo on jedan od Infantinovih suradnika…

izvor: Sportske novosti