Zvonko Bušić pomilovan nakon 32 godine

Zvonko BušićAmerička savezna Komisija za pomilovanja donijela je odluku da, nakon 32 godine provedene u zatvoru, oslobodi hrvatskog emigranta Zvonka Bušića, koji je 1977. osuđen na doživotni zatvor zbog otmice zrakoplova, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Thomas Hutchinson.

– U svojoj posljednjoj odluci Komisija za pomilovanje SAD-a naredila je pomilovanje Zvonka Bušića 20. srpnja – izjavio je glasnogovornik Hutchinson.

Zvonko Bušić (62), 20. srpnja treba biti pušten na uvjetnu slobodu iz zatvora Terre Haute u Indiani i prebačen pod nadležnost Imigracijske službe (INS), koja treba donijeti nalog o njegovoj deportaciji, bez prava na povratak u SAD, rekao je glasnogovornik Komisije.

– On će biti prebačen u pritvor Imigracijske službe (INS) koja je ovlaštena donijeti nalog o deportaciji. Ako se nalog o deportaciji izvrši, uvjet je da se više nema pravo vratiti u SAD – rekao je Hutchinson.

Ovakvi slučajevi u praksi nisu bili česti
Na pitanje o dosadašnjoj praksi u sličnim slučajevima, Hutchinson je kazao kako “se to nije često događalo, ali je bilo takvih slučajeva. Obično se izvrši deportacija i to ja završetak slučaja”.

Dodao je kako će daljnji nadzor nad uvjetnom slobodom Zvonka Bušića preuzeti hrvatske vlasti.

{sidebar id=4}Skupina hrvatskih političkih aktivista, predvođenih Zvonkom Bušićem, Imoćaninom poznatim po nadimku Taik, 10. rujna 1976. otela je putnički zrakoplov Boeing 727 TWA 355 na letu od New Yorka do Chicaga, sa 76 putnika, s namjerom da iz njega izbace letke nad Londonom i Parizom, u kojima se objašnjava hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji i poziva na neovisnost Hrvatske.

Zrakoplov je sletio u Pariz gdje su se otmičari predali nakon što su na njihov zahtjev ti proglasi objavljeni u američkom tisku.

Otmičari su prije otmice u jednom pretincu njujorške podzemne željeznice ostavili bombu, a preko pilota su proslijedili informacije o njoj. Ipak, prilikom deaktiviranja te bombe poginuo je američki policajac Brian Murray.

Glasnogovornik je kazao kako je Bušićevo saslušanje pred Komisijom za pomilovanje održano u svibnju te da ga je komisija posjetila u zatvoru.

Nakon što mu je sredinom 2006. odbijen za zahtjev za pomilovanje, Bušiću je kao novi termin za razmatranje zahtjeva određen srpanj 2008., no naknadno je određen raniji termin.

Zločini koje je Bušić počinio “gnjusni”
Na upit o argumentima Komisije za odluku o oslobađanju sada, u odnosu na odbijanje iz 2006., Hutchinson je rekao kako su zločini koje je počinio “prilično gnjusni” – otmica zrakoplova, eksplozija bombe u kojoj je ubijen jedan policajac, a drugi teško ranjen – i da je “zbog toga odslužio preko mjere od 30 godina”.

Bušićevom presudom iz 1977. oslobađanje je predviđeno nakon 30 godina, a odslužio je 32.

Na pitanje je li činjenica da je 2006. Bušić izveden pred Komisiju za pomilovanja u danima obilježavanja terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001., bacila drugo svjetlo na njegov zločin i utjecala na odluku da ga se zadrži u zatvoru dvije godine dulje od presudom predviđene kazne, Hutchinson je odgovorio negativno, ističući da komisija nastoji odvojiti takve utjecaje.

– Teško bih nogao reći da je to imalo neke veze. To treba biti individualna odluka. U donošenju odluke najvažniji je napredak pojedinca u zatvoru, da se utvrdi je li on u stanju voditi život u skladu sa zakonom – rekao je.

Neovisnost Hrvatske pridonijela odluci o pomilovanju
Hutchinson je dodao kako je činjenica da je Hrvatska danas neovisna država, za što se Bušić borio, pridonijela odluci o pomilovanju.

Bušić se od kraja 2006. nalazi u novoj zatvorskoj jedinici, namijenjenoj osuđenicima za terorizam, u zatvoru Terre Haute u Indiani, gdje su telefonski pozivi i pošta ograničeni i nadzirani, posjeti svedeni na četiri sata mjesečno, a međusobna komunikacija zatvorenika mora se odvijati na engleskom jeziku.

Bušić je u toj jedinici bio jedini nemuslimanski zatvorenik uz jednoga kolumbijskog militanta. U Terre Haute je premješten iz federalnog zatvora Allenwood u Pennsylvaniji.

(Hina)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here