Zašto se ubio jedini osumnjičeni za nestanak Ante Zovka?

Ante ZovkoVeć više od mjesec dana obitelj nestalog 46-godišnjeg Ante Zovka iz Splita ne zna što se dogodilo s njim, a prije četiri dana ubio se njegov 60-godišnji poznanik iz Makarske koji ga je posljednji vidio.

Kako doznajemo, u subotu ujutro, oko 11.30, policija je zaprimila dojavu da je ispred svoje kuće pronađen Makaranin koji je imao tvrtku za prodaju automobila.

Objesio se o odrinu (naziv za sjenicu po kojoj se uspinje vinova loza i koja stvara ljetni hlad – op.a.), i to nakon što je dan prije otpušten sa splitske Psihijatrije gdje je proveo posljednjih dvadesetak dana.

Tamo je, pak, završio početkom lipnja, nakon što ga je u jutarnjim satima, oko 8.30, u automobilu marke VW golf imotskih registracijskih oznaka, koji nije njegovo vlasništvo, parkiranom na makadamskom proširenju uz cestu u Makarskoj, vidio jedan građanin koji je prolazio ulicom. Uočio je muškarca kako sjedi s krvavim rukama te je odmah obavijestio Hitnu pomoć i policiju.

Naknadno je očevidom utvrđeno da je oštrim predmetom zarezao sebi žile na rukama te se slučaj vodio kao pokušaj samoubojstva.

Prema neslužbenim informacijama, za sada nema nikakvih vidljivih tragova da bi se moglo raditi o kaznenom djelu, ali bez obzira na to zatražena je obdukcija i toksikološko vještačenje.

Navodno je nesretni 60-godišnjak u džepu imao nekakav papir na kojem je pisalo da su ga pritisnuli novčani dugovi, no nikakav trag vezan uz nestalog Zovka nije nađen. Isto tako, policija je ispitala i okolne stanare, od kojih su neki potvrdili da su ga to jutro vidjeli s konopom u rukama u dvorištu.

Oni koji malo bolje poznaju pokojnog vlasnika tvrtke za prodaju automobila kažu da je on i prije bio dužan “na sve strane” te sumnjaju da je to motiv zbog kojeg bi sebi oduzeo život, koji se počeo urušavati nakon što je 26. svibnja s njim u društvu posljednji put viđen nestali Zovko.

Nakon toga, s obzirom da je nekoliko puta mijenjao svoj iskaz dan policajcima, bio je glavni i jedini osumnjičeni, a istražiteljske sumnje da nešto zna o Zovkovu nestanku pojačalo je i to što je odbio poligrafsko testiranje pravdajući se srčanim problemima.

No, usprkos vrlo čestom pozivanju na obavijesne razgovore i pritiscima, nije popustio te je uporno tvrdio da je sa Zovkom tog dana ručao i da ga je nakon izlaska iz restorana ostavio na cesti, gdje je ovaj navodno ušao u srebrni mercedes E-klase zagrebačkih oznaka.

Neki su svjedoci tvrdili da su i Zovko i netom preminuli 60-godišnjak nakon ručka ušli u VW up bijele boje, s kojim je Zovko to jutro i došao u Makarsku.

Taj je automobil policija poslala u Centar za krim-vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu kako bi ga forenzičari detaljno pregledali i utvrdili ima li bilo kakvih tragova, barutnih čestica, kose, krvi, vlakana i sličnog koji bi upućivali na to da je nestali na bilo koji način ozlijeđen u vozilu.

Također, izuzeta je i poslana na vještačenje i odjeća i još neki predmeti muškarca iz Makarske. Rezultati vještva još nisu poznati.

Kako bilo, činjenica je da je policija nakon njegova samoubojstva dospjela “u slijepu ulicu”. Ostali su bez jedinog osumnjičenog, a svi drugi pokušaji da se preko snimki videonadzora, ispisa telefonskih komunikacija ili iskaza svjedoka dođe do bilo kakvog traga o tome gdje je nestali Zovko, zasad su bili bezuspješni.

Ne gube nadu

Obitelj nestalog i dalje ne gubi nadu da će se on živ vratiti kući. Neki članovi obitelji čak su sa psom obučenim za potrage krstarili po Biokovu jer je postojala mogućnost da je Zovko tamo negdje ostavljen, no nikakav trag nisu našli.

Kuloarske priče po Makarskoj spominju čak i to da je drugi od dva velika požara koji su prije desetak dana harali područjem između Tučepa i Makarske izbio zato jer se netko htio riješiti dokaza o nestalom Splićaninu. Riječ je o poprilično nepristupačnom terenu i zasad nema nikakvih dokaza za takve tvrdnje.

Slobodna Dalmacija