Glazbeni razgovor: Goran Margeta

margeta1.jpgRAZGOVOR: GORAN MARGETA, DRUMLJANIN, KONTRABASIST “MAD MENA” – KLUPSKOG SASTAVA S EUROPSKOM REPUTACIJOM
Razgovarao: Stipe Majić

ROCKABILLYJI ODRASTAJU SLUŠAJUĆI BLUES

Koju vrstu glazbe sviraju Mad Meni?
Mad Men sačinjavaju bubnjar, kontrabasist, solo gitarist i vokal s ritam gitarom. Sviramo rockabilly i rock’n’roll s kraja 50-ih, obrade široj publici manje poznatih autora, ali i dosta svojih stvari.

Kako je svirati kontrabas?
Najprije sam u bendu svirao ritam gitaru, a kad nam je kontrabasist otišao, preuzeo sam instrument i odmah se zaljubio u njega. U početku je bilo doslovno krvavo jer su mi stradavali prsti. To je akustično glazbalo s četiri žice, bez pragova i s “pickupom”. Nogarom mu se podešava visina, a svira se bez trzalice.

Tvoja definicija rockabillyjač!
Glazba nastala sredinom 50-ih godina, uvjetno rečeno spoj je rocka i hillbillyja (vrste Countryja). Rockabilly se još naziva i bijeli rock’n roll jer je zajedno s rockom nastao iz rhytm and bluesa koji je dominantno crnački glazbeni izričaj. Njegov izuzetno važan moment je ritam na kojem se sve dalje gradi. Rockabilly je popularizirao Elvis, kada počinje snimati za Sun Records u Memphisu ’55,’56-e godine, pjesmom That’s All Right, inače blues standardom. U ikone rockabillyja ubrajaju se i Charlie Feathers, Bob Luman, Johnny Burnette…

Gdje svirate… vaše najznačajnije svirke?
margeta2.jpgSvirali smo u gotovo svim zagrebačkim klubovima, a u posljednje vrijeme sviramo po Europi, od Češke do Engleske. U travnju idemo u Ameriku na najveći RnB festival “Viva Las Vegas”. Prošle godine smo u Munchenu bili predgrupa legendarnim Stray Catsima na njihovoj turneji. Njihov frontman Brian Setzer izjavio je kako smo bili najbolja predgrupa cijele turneje.

Naputak “iskusnog” mladim, imotskim bendovima?
Ako svirate glazbu vezanu uz rock, svirajte iskreno, u početku naravno sami, ali ne bojte se izići pred publiku jer ljudi iskrenost cijene. Dovoljna su tri akorda i ljubav prema onome što radiš, a ostalo dolazi samo po sebi.

Otkuda su tvoji imotski korijeni?
Otac mi je iz Druma u općini Podbablje. Pradjed Stipan se priženio u Drum jer su Margete iz Poljica. Volim otići dolje, izići vani s društvom. Nisam bio već cijelu godinu.

Voziš oldtimera, koji je to model auta…?
Fiat 1300 iz ’77-e godine, a imao sam dva mercedesa “repaša” i jednog V114 benz iz ‘68-e.

Hvala, Gorane, čim Imotski sredi prostor dolaziš s bendom?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here